Website van de Beren in Belitza

Belitza

Belitza is een klein dorp in de bergen van Bulgarije ongeveer 160 km ten zuiden van Sofia. Een ideale plaats om een opvangcentrum voor de dansberen van Bulgarije te beginnen, omdat hier van nature al zo’n 10 beren in het wild voorkomen en het dus hun natuurlijke habitat is. 

In het jaar 2000 is hier begonnen met het opvangcentrum, het was een initiatief van de stichting “Vier Pfoten” uit Oostenrijk, die ook al een opvangcentrum hebben in Arbesbach Oostenrijk, in samenwerking met de stichting “Brigitte Bardot”. De bedoeling is dat hier ongeveer 20 tot 25 beren kunnen worden opgevangen. Er wordt een hospitaal gebouwd waar dierenartsen hun werk kunnen doen. Een gedeelte is al verwezenlijkt en er zijn al 15 beren opgevangen. Er is inmiddels al een tweede  informatiecentrum geopend.  

Het opvangcentrum wordt gebouwd door de lokale bevolking, het voordeel hiervan is dat de bevolking erbij betrokken wordt en dat deze mensen werk hebben, wat in Bulgarije ook niet dik gezaaid is.  

Het houden van dansberen is in Bulgarije al jaren verboden. Maar wat moet de regering doen, zomaar de beren afnemen is geen optie. De eigenaren van die beren beginnen dan zo weer opnieuw, omdat dat hun enige bron van inkomsten is. En waar moet de regering heen met de beren. In het wild overleven ze niet meer en een goed opvangcentrum was er niet en kunnen ze zelf niet bekostigen.  

De stichting “Vier Pfoten” heeft daarom het opvangcentrum bekostigd op een stuk land wat ter beschikking was gesteld door de Bulgaarse regering. En ze kwamen met een oplossing om de eigenaren een mogelijkheid te geven om een andere bron van inkomsten te zoeken door een opleiding te gaan volgen of een eigen bedrijfje te starten. Een systeem dat in Turkije al zijn waarde bewezen heeft. Een bereneigenaar krijgt 10.000 leva (€ 5.000. --) voor zijn beer en vergunning, dit lijkt voor ons niet veel, maar bedenk dat het gemiddelde salaris in Bulgarije 150 leva per maand is, dan kan je je voorstellen dat je met zo’n bedrag wat kan beginnen (bedragen in leva uit 2006).